BOMEN MET BERT
Genealogie├źn van Van Loon, Van Donkelaar, Van Kregten, Van Gent, De Nooy, Otto, Schulte,Beijer. Jacobs, Mulderij, Groeneveld, Brus en anderen.
Voorna(a)m(en):  Familienaam: 
[Geavanceerd zoeken]  [Familienamen]

GROENEVELD Johannes

Mannelijk 1911 - 1944


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam  GROENEVELD Johannes 
  Geboren  11 feb 1911  Rockanje Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht  Mannelijk 
  Recordnummer  MH:I17622 
  Overleden  6 dec 1944  Rockanje Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Begraven  Rockanje Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • veld had thuis een radio verborgen. Hij luisterde regelmatig naar het Hollandse nieuws uit Engeland en vertelde daarover dan aan Cornelis Langendoen, bij wie  een Nederlander ondergedoken zat, die dienst genomen had bij de SS en daar gedeserteerd was. Toen de deserteur opgepakt werd heeft hij Groeneveld en anderen verraden. Johannes woonde aan de Lodderlandsedijk nr. 9 (Kippendijk) en was op het moment dat de Duitsers hem kwamen halen niet thuis. Hij was namelijk al ondergedoken. Toen hij echter hoorde dat de Duitsers bij hem thuis waren geweest en dat ze in zijn plaats zijn vader hadden meegenomen,  besloot hij zich uit eigen beweging bij de Duitsers te melden. 
   Op diezelfde dag, 5 december,  werden nog verschillende andere personen opgepakt voor verhoor en overgebracht naar Brielle. De Waal en de Van der Zee's (vader en twee zonen uit Zwartewaal) werden met Johannes Groeneveld en Cornelis Langendoen uit de groep gehaald. De anderen kregen te horen dat deze zes personen zouden worden doodgeschoten. Zijzelf mochten naar huis. Op dezelfde dag werden de huizen van Cornelis Langendoen en Johannes Groeneveld in brand gestoken. 


   gefusilleerd in de duinen, even ten noorden van de Tweede Slag. De begrafenis vond plaats op de ochtend van zaterdag 9 december .


   Nadat op de fusilladeplaats in de duinen eerst een groot houten kruis en later zes kleinere houten kruisjes waren geplaatst, werd in het voorjaar 1951 een stenen kruis opgericht, waarop de namen des zes gefusilleerden werden vermeld. In  verband met de afslag van de buitenduinen is het kruis enkele malen verplaatst in oostelijke richting, over een totale lengte van 60 meter.


   lign="justify">Bericht in de Nieuwe Brielsche Courant van 10 december 1946 


   Persoon-ID  I17622  groenboom2
   Laatst gewijzigd op  10 nov 2016 

   Vader  GROENEVELD Jan,   geb. 28 jan 1882, Rockanje Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 2 sep 1955, Rotterdam Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
   Moeder  STOLK Sijtje,   geb. 14 dec 1884, Rockanje Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 23 nov 1964, Tinte Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
   Getrouwd  30 apr 1908  Rockanje Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
   Gezins-ID  F6606  Gezinsblad

   Gezin  STOLK Magdalena,   geb. 5 sep 1912, Rockanje Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 1962, Rockanje Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
   Getrouwd  13 jan 1938  Rockanje Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
   Rnummer huwelijk  MH:F6607 
   Kinderen 
    1. GROENEVELD J.
   Gezins-ID  F6607  Gezinsblad

  • Foto's
   johannes Groeneveld-mon
   johannes Groeneveld-mon
   P671_155_205.jpg
   P671_155_205.jpg